dimarts, 28 de gener del 2020

LA CANDELERA 


La candelera és una festa que es celebra el dia 2 de febrero, 0 dies despès de nadal.

Resultat d'imatges de la candeleraAquesta festa commemora la presentación de Jesús al temple de Jerusalem i la purificació de Maria, la seva mare, és un ritu obligatori en la tradició jueva, consisteix en l’oferta i benedicció de candeles de cera.
Aquesta tradició marca el dia per desmuntar el pesebre tot i que actualment i per motius pràctics, les families acostumen a recollir tot el parament nadalenc tot just passat el dia de Reis. i el moment què es dòna per tancat el cicle de Nadal.

El seu primer origen té a veure amb les parentalia de l’antiga Roma, unes festes que es celebraven cada mes de febrer en honor als difunts. Entre d’altres rituals, s’organitzava una processó amb petites espelmes beneïdes que els romans portaven, vestits de negre, fins als cementiris per guiar les ànimes dels difunts.

40 dies son els dies de deprès que una dona ha donat a llum, llavors havia d’anar al temple a presentar el nadó als sacerdots i fer una petita ofrena.
Hi tenia lloc un ritu de purificació de la mare. Segons la tradició cristiana, com que Jesús va néixer el 25 de desembre, 40 dies més tard, és a dir, el 2 de febrer, Maria va anar a presentar-lo als sacerdots. La celebració cristiana de la Candelera rememora i recrea aquest fet.
La candelera és la festa de la llum i es beneeixen candeles, que tenen virtuts protectores. Antigament, es repartien candeles beneÏdes durant aquest dia.


Encara avui, el dia de la Candelera és costum portar espelmes a beneir i també fer processons amb candeles enceses, que després es conserven a casa ja que es creu que les candeles que han estat beneïdes tenen virtuts protectores.
Al voltant d’aquesta diada, són vàries les poblacions catalanes que celebren la seva festa major, com per exemple:
o    Molins de Rei, del 2 al 4 de febrer 
o    La Fatarella (Terra Alta), del 2 al 5 de febrer 
o    Esponellà (el Pla de l’Estany), 3 de febrer
o    Perafita (Osona), fins el 4 de febrer
o    Calafell (el Baix Penedès), fins al 4 de febrer
o    L’Ametlla de Mar (el Baix Ebre), fins al 5 de febrer 


dimarts, 21 de gener del 2020

La semana dels barbuts
La setmana dels barbuts és la que inclou els dies 15,16 i 17 de gener. Es el període de temps que hi ha entre el cicle de festes de Nadal i el de Carnestoltes, aquest dies  son corresponents respectivament, als sants Pau l'ErmitàMaur abat i Antoni Abat.
La seva denominació prové del fet que aquests tres sants són representats a la iconografia lluint llargues barbes.

També en la setmana dels barbuts s'hi inclou sant Fructuós, que té la seva diada el dia 21, i sant Vicenç màrtir, el dia 22. Tradicionalment, la setmana dels barbuts era considerada la més freda de l'any.

La característica d’aquesta semana es que la semana més freda del tot l’any.
Al voltant d’aquestes dates s’alcalzen les temperatutes més baixes de l’any, hi ha un dit que diu que igual les barbes era la major manera d’abrigar-se


Sant Pau Ermità (15 de gener)
Pau va ser el primer ermita. Vivía en una coba en el desert, vestia amb fulles de palmeres i s’alimentava de de pa que li portaven un corb.
A Barcelona era considerat patró dels esparters.
Resultat d'imatges de Sant Pau Ermità











Sant Maur Abat (15 de gener)
Maur d’Abat va ser un dels primers benedictins. Es va trasladar de Italia a França on va formar una important congregació dedicada als estudiants literaris, artistics i històrics.

Resultat d'imatges de Sant Maur Abat












Sant Antoni Abat (17 de gener)
Antoni Abat també va ser asceta, sotmès a diverses temptacions del demoni mentres que estaba al desert. Se li representa acompanyat d’un porc i es considerat protector dels animals domèstics. En Barcelona i altres llocs es celebra Els tres Tombs o les tres voltes, processió en la que es beneeix als animals.

Resultat d'imatges de Sant Antoni Abat











El clima

A nivell meteorològic, el temps que realment s'acaba tenint cada any pot ser un altre pal de paller. Tot i això, és molt probable que la setmana sigui la més freda i faci honor als barbuts.
Aquest any aquesta setmana si que ha sigut freda i amb molt vent. 
Per aixó diuen que la barba pot ser el millor remell per aquestes dates. 

divendres, 3 de gener del 2020

EL NADAL

Advent
L'advent es el temps de preparació per a celebrar el nadal i comença quatre diumenges abans d'aquestes festes. Ademés marca l'inici de l'any nou litúrgic católic, aquest 2019 començarà diumenge 1 de decembre. 

Corona
La Corona d'Advent té el seu origen en una tradició pagana europea que consistia a encendre espelmes durant l'hivern per representar el foc de el déu sol, perquè tornés amb la seva llum i calor durant l'hivern. Els primers missioners van aprofitar aquesta tradició per evangelitzar les persones. Partien dels seus costums per ensenyar-los la fe catòlica. La corona està formada per una gran varietat de símbols: la forma circular, la branca verda, les quatre espelmes.

25 de desembre

Es una de les festivitats més importants del cristianisme. Aquesta solemnitat que commemora el naixement de Jesucrist a Betlem, se celebra el 25 de desembre a l'esglesia catòlica, a l'Església anglicanes.
EL 25 de desembre és un dia festiu en molts països celebrat per milions de persones a tot el món i també per un gran nombre de no cristians.

Pare Noel
El Pare NoelPare NadalSanta Claus o Sant Nicolau és un personatge mitològic present a molts països que porta regals de Nadal. La mateixa figura amb el mateix nom existeix en uns altres països (en la llengua d'aquell país), com França, Portugal, Itàlia i Romania. En alguns llocs els personatges de Santa Claus i Pare Noel no són del tot intercanviables. Encara que actualment en els països de llengua catalana són dos personatges fusionats, històricament eren diferents.